Berättelse/Historia

En sida som är tänkt för dig som har en berättelse/historia om något som hänt förr eller nyligen.
Maila mig gärna i så fall på:

webmaster@jlkusk.se

Hästsemester 2014

Hej, jag heter Rocky och är en 18-årig Welsh ponny. Jag ska berätta för er vad som hände mig för ett par dagar sedan.

Det var i lördagsmorse eller lördagsnatt rättare sagt, klockan var bara 03.45 då min matte dyker upp i hagen och säger att ska vi gå in. Jag misstänkte direkt att nu är det något på gång, jag hade nog sett att de hade ställt upp transporten vid stallet igår. Konstigt också att det stod en annan kille, som jag aldrig hade träffat förut, i stallet. En brun stor häst som presenterade sig som Krut. Min matte och hans matte var visst kusiner och de hade tydligen fått för sig att vi skulle göra något tillsammans!

Vi fick kliva på varsin transport och sen for vi iväg. Vi kom till ett ställe där det var full aktivitet fast klockan bara var 05 på morgonen och det var jätte många stora hästar där. Då fick jag syn på min nymålade fina vagn, vad gör den här? En massa bråte hade de lagt på den med! Kollade runt lite och såg att de andra hästarna skulle få vagnar efter sig också, utan Krut då, som fick sin matte på ryggen. Tur att min matte skulle vara bakom mig och inte uppe på mig.

När alla hade fått komma i sina vagnar så började vi gå, jag räknade till 7 vagnar. Vi gick och gick tills det helt plötsligt blev stopp, människorna pratade om att det var någon vagn som hade fått punktering! Då fick vi en liten paus tills de hade fixat en ny vagn med hela däck.

Vid nästa stopp hade det kommit till 2 hästar med vagn, den ena människan som satt på kände jag igen! Det var ju den där killen som brukade fixa till mina hovar!

 

Broxvik var ett fint ställe som vi rastade på. Där fick vi av oss selarna och matte ledde ner mig till sjön för att svabba av mig lite svett, det var skönt! Jag fick lite mat och vatten, och det var väl tur, för vilka backar det blev sen! Både uppför och nerför, nerför gick väl an för då hjälpte matte till med bromsen, men uppför fick jag allt slita själv! (Hon kom med glada tillrop och sa att jag var duktig.)

Vi gick över broar i olika storlekar och material: Trä, betong, asfalt, höga och låga, korta och långa. Till och med en presenning låg över vägen på ett ställe, men det var bara att kliva på. Jag kände allt att matte blev lite spänd på vissa ställen, men jag tog över henne lugnt och fint. Tur att hon har mig att luta sig emot när det blir lite otäckt.

Första dagen slutade dock i regn och åska men då var vi ju snart framme i Brunnsvik där vi skulle övernatta. Där fick jag gå i en hage tillsammans med de övriga hästarna. Jag höll mig lite på min kant, jag vill ju helst äta och ta det lite lugnt. De andra fick väl visa upp sig och tala om att de var snyggast och bäst.( Jag är sötast i alla fall säger min matte.) Min matte och hennes kusin bangade visst ur, jag såg nog att de åkte med husse hem. De kom tillbaka torra och utvilade på morgonen.

I Brunnsvik kom det 4 hästar till som skulle bära runt sina mattar och sin husse. Vi gick nästan förbi där matte och husse bor, jag hejade på en stallkompis matte på vägen. Det var en lugn och skön tur till Åsens by, inga konstigheter. Vi stannade en gång och rastade, det var på världens bästa käkställe. Vad mat det fanns där!

Och en sjö till de små människorna som passade på att bada. Vi kom till Åsens by redan vid middagstid. Där var det många människor som kom fram och pratade. De undrade vad vi gjorde för något och matte fick berätta att vi var ute på en semestertur. De små människorna ville gärna klappa mig och det fick de. Jag fick en dusch och sedan bar det ut till en jättestor hage. Den var jättebra, det fanns till och med en jordplätt! Snacka om att det var skönt att rulla sig i den, jag var först omkull i den!

Våra människor såg nöjda ut med, så de bodde nog bra och jag hörde att de sa att de hade fått jättegod mat på kvällen. De hade egna kockar som fixade till deras käk, cateringfirma kallas det visst.

 

Jag fick sovmorgon den tredje dagen, så det blev en riktig skön lång vila på Åsens by. Det var varmt när vi gav oss av och det såg ut att bli en fin dag. Vi gick till Bunn och sedan upp i trollskogen där vi tog en paus. Vi måste ha gått runt hela Sverige för jag hade sett en skylt där det stod Öland och nu gick vi förbi Lappland? Matte hade sagt när vi startade upp efter fikat att nu var det den sista etappen, sedan skulle vi vara framme igen vid målet, som var samma plats som starten.

Det blev en lång sista etapp, vi gick och gick. Det hände lite roliga saker, jag lyckades tippa ur matte ur vagnen. Hon får skylla sig själv, för det var djupa hjulspår med vatten och jag hörde själv att de sa att hon skulle hålla till höger på vägen. Hur vi hamnade till vänster och i ett djupt vattenfyllt spår så vagnen stod på sniskan får hon ta på sig! Hon blev i alla fall inte blöt och jag drog upp vagnen så fint när hon hade satt sig i igen! Det andra som hände var att vi fick en skock med får bakom oss på vägen. Det tyckte jag var lite läskigt, jag gick ju sist så det är väl mitt ansvar att ha koll bakåt. Som tur var skulle de in i en hage innan de hann ifatt oss, phu! Det var nästan lika läskigt som hästen som hade klätt ut sig till zebra, då fick jag lite skrämselhicka med. Annars tyckte jag att alla människor som satt i bilar, traktorer, moppar etc. skötte sig väldigt bra när vi mötte dem eller blev omkörda. Det fanns väl några få undantag men det gick bra det med.

Väl framme i Bönarp igen blev vi omhändertagna, och jag förstod att nu var det dags att säga adjö till alla nya vänner. Krut och hans matte skulle åka jättelångt, ända till Trollhättan. Krut och jag hade hängt ihop, i stort sett, hela turen. Jag gillade att gå bakom hans rumpa. Vi blev bästisar!

 

 Det var mycket trevligt att färdas tillsammans med er alla och får bara matte och jag ha hälsan så återkommer vi nog nästa år.

 

 

Rocky och matte Christina ”Kicki” Nilsson

 

Denna vagn köpte min Farbror Arvid Lindberg in. Min far kom lite för sent för köpa den för Big Bengt hade köpt den redan. Många år senare ringer man mig o berättade att han köpt vagnen av Big Bengt o undra om jag visste något om vagnen. Vad lite skönt o veta att just den vagnen slapp o bli inbränd i den stora brand de hade på high chaparral då de gamla museet brann ned o många fina vagnar o annat gick till spillo.
När jag renoverade mitt gamla hus hittade jag detta under en gammal tapet. O de fick mig o tänka på om denna unga man kanske fått lära sig mer om körning o säkerhet så kanske denna olycka kunde undviks. Så du som läser detta tänk till de är ingen lek med körning med häst. Så ta gärna kontakt med en körförening o lär dig mer kunskap, för kunskap är inte tungt o bära med sig.
Slädparti 2013-02-
Foto samtliga bilder: Sussi Stridh.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Annika | Svar 18.03.2015 10.28

Fint skriven Rocky!

Christina Nilsson 18.03.2015 11.20

Tack Annika/Rocky

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.11 | 09:54

Bakselen var det tänkt att stå, inte bakdelen 🙂 Lurigt när automatiskt stavningsprogram är på 😉

...
21.11 | 09:51

Hej
Söker en bröstsele med bakdelen till min nätta frieservalack. Söker också en vagn och då helst en gigg, men en lättare högre rockard kan vara av intresse.

...
09.03 | 16:30

Hej söker kuskar till säsongs arbete i sommar, på High Chaparral vid intresse hör av er till 0700373815.

...
20.04 | 01:00

Vilken snygg häst!!!!

...
Du gillar den här sidan