Tävlingssektionen

Tävlingssektionens ledamöter

Gunilla Granberg

(sammankallande) 

renstorp10@telia.com

 

Pia Fungby

Per Axelsson

Helena Johansson

Ann-Charlotte Svensson

SVENSKT MÄSTERSKAP 2019

På Vaggeryds travbana genomfördes Sveriges största sportkörningstävling någonsin med 103 anmälda kuskar varav 98 kom till start! Dessa var fördelade på 19 klasser, varav 8 hade SM-status.

Vem vågar ge sig in i en sådan utmaning? Jo, JLK och ett gäng från Vissmålens RK. Vi hade under hösten startat upp ett samarbete för att genomföra några mindre tävlingar i Vaggeryd 2019. Men i november kom en förfrågan om vi ville arrangera SM i sportkörning. Vi hade ju genomfört två stora tävlingar SM 2012 och NM 2015 och visste vilket arbete det är. Vi tackade ja och bildade en SM-kommitté där ansvarsområden fördelades. Pia Fungby var tävlingsledare och Martina Hennich blev biträdande från Vissmålen. Arbetet indelades sedan i ansvarsområden maraton, dressyr, precision, camping, mat, sponsorer, priser, sekretariat, fixargrupp, ekonomi och funktionärer. Alla dessa bitar är beroende av varandra och måste planeras noga.

Många frågar Hur orkar ni? Varför gör ni detta? Jo jag tror just detta att vara en del av detta jätteprojekt och se det växa fram och se resultatet är en del av drivkraften, åtminstone för mig. Det är också roligt att kunna vara med och utveckla sportkörningen, som länge varit en sport med få utövare till att ta allt mera plats inom hästsporten och i media.

Förutsättningarna för att genomföra sportkörningstävlingar är optimala just på Vaggeryds travbana. Vi har tillgång till en grusbana och en gräsbana vilket gör att dressyr och precision kan köras på dubbla banor. Travbanan gränsar också till en ridklubb där extra framkörningsbanor kan erbjudas. Till maraton har vi möjligheter att förlägga sträckor på mjuka skogsvägar på det så kallade Elmia Skog-området. Utöver detta har vi också tillgång till 118 fasta boxar med 11 spolspiltor. Detta gör att Vaggeryds travbana är en perfekt tävlingsplats för sportkörning.

Men det allra viktigaste är alla ideellt arbetande funktionärer. Under hela SM-tävling var det ca 80 unga och gamla som ställde upp.  Utan deras medverkan blir det inga tävlingar. Ett jättestort TACK till dem! 

Vi vill också rikta ett stort TACK till våra sponsorer FOLKSAM, Ridsportförbundet och Vaggeryds Kommun som gjorde det ekonomiskt möjligt att arrangera tävlingen. Utöver dessa hade vi också flera sponsorer som skänkte priser, vattenflaskor m.m.

 

Gunilla Granberg

10 års verksamhet på Vaggeryds travbana

En sammanfattning av 10 års verksamhet i sportkörning på Vaggeryds travbana.

Vi kan nu summera en tioårig tävlingverksamhet på Vaggeryds travbana. Första riktiga tävlingen var 2008 och inte så många startande, men då fick kuskarna upp ögonen för vilken fantastisk tävlingsplats travbanan var. Året därpå var det rekord med 73 startande i Sverige. Vi hjälpte också till med SM och NM för fjordhästar detta år på travbanan. Året därpå blev det ännu mera startande med ca 80 anmälda. Vi fick bygga två dressyrplaner och trixa mycket för att kunna genomföra allt. Det var också ganska tungarbetat i sekretariat då systemet med TDB ännu inte gällde körningen. Men vi gav inte upp i vår lilla kommitté. Från 2011 var systemet med TDB klart och det förenklade arbetet betydligt. Nu var kuskarna tvungna att anmäla i tid och ha licenser i ordning.  Anmälningsavgifter går via ridsportförbundet och administrationen är utan kostnad för klubbarna.

Året därpå fick vi förfrågan om att anordna SM 2012. Det var omfattande förberedelser men vi lyckades genomföra ett mycket uppskattat SM med över 80 startande. Nu var vår tävlingsplats väl inarbetad. Nu hade vi också fått igång träningar och hade även enklare tävlingar för att få fram nya kuskar. Den stora utmaningen kom 2015 med NM i sportkörning. Då blev det FEI status på tävlingen, vilket ställde högre krav på oss som arrangörer. Det var väldigt spännande att få kuskar från hela Norden och startfältet blev rekordstort. Till denna tävling tog vi hjälp av fler utomstående från andra klubbar vilket underlättade. Vi har sedan lyckats fortsätta med stora körtävlingar, då vi har färdiga hinder och ett omfattande hindermaterial, vilket gjort tävlingsarrangemangen möjliga trots att vi varit så få i kommittén.

Men det har varit hög arbetsbelastning på vår kommitté och vi har länge sökt mer folk som kan jobba ideellt. Nu under 2018 hade vi många funktionärer från Vissmålens ridklubb på vår körtävling den 6-8 juli. Det har också kommit flera nya kuskar från andra ridklubbar runt om Jönköping vilket är lovande inför framtiden. Under hösten har vi påbörjat ett mer strukturerat samarbete med Vissmålens ridklubb som lovar gott inför framtiden. En ekonomisk investering under våren med inköp av en barack på hjul för allt sekretariatsmaterial, underlättar också mycket på tävling.

Vi kan nu summera ett mycket framgångsrikt decennium för sportkörning på Vaggeryds travbana och ser fram emot 2019.

Gunilla Granberg

SM i sportkörning

NU ÄR DET DAGS IGEN! Vi anordnar SM i sportkörning 2019 på Vaggeryds travbana den 25-28 juli.

Vi har valt att samarbeta med Vissmålens Ridklubb för att bredda sporten och få fler engagerade.

Tävlingarna förväntas bli rekordstor då vi har utöver SM-klasser också klasser från Lätt B, Lätt A och MSV.

För att kunna genomföra dessa arrangemang har vi fått stort stöd från FOLKSAM, Ridsportförbundet och Vaggeryds kommun. Det kommer också många andra sponsorer under våren. 

Följ oss på facebook:  SM i sportkörning 2019 och instagram: smsportkorning2019

Vill du vara funktionär så skriv in dig i funktionärssidan. Se Facebook

Årets tävling i stekande sol

En av årets största sportkörningstävlingar genomfördes med stor framgång i stekande sol. Närmare 60 ekipage genomförde dressyr, maraton och precision under tre dagar. Det var en svettig tillställning för alla inblandade, men allt fungerade mycket väl.

Vill du se fina bilder gå till vår Facebooksida Sportkörning i Vaggeryd. Vill du se resultat gå till www.horsedriving.nu

Vill du träna med oss på vår anläggning i Vaggeryd? Du behöver bara vara medlem i vår klubb för att få tillgång till banan. Det är oftast öppen men inte när det pågår travtävlingar. Kolla alltid först i travbanans kalender. Kontakta någon i tävlingssektionen om du inte varit där tidigare.

Sportkörning 6-8 juli 2018

Årets tävling körs ännu en gång på Vaggeryds travbana. Dressyr på fredag från kl.8.00-17.00

Maraton lördag kl.10.00 och Precision söndag. Det är fritt inträde men parkering utanför stallområdet. Det finns enklare servering och hamburgare på lördagen i hinderområdet.

Tävlingssektionen består av:

Gunilla Granberg (sammankallande, webbansvarig)
Månsarp
0736-741728

 renstorp10@telia.com

Övriga ledamoter: Jonas Englund, Louise Strömberg , Pia Fungby, Robert Johansson, Björn Lundberg, Helena Johansson


Hur körning fungerar.
I körsporten ingår tre olika moment. Det är dressyr där ekipagen bedöms av utbildade domare och man kör ett bestämt program beroende på svårighet på tävlingen. Dressyrpoängen omvandlas sedan till straffpoäng. Det andra delmomentet är maraton. Beroende på svårighet avverkas en till tre sträckor på väg. I sista sträcken ingår 4-8 hinder. I ett hinderområde ska man så snabbt som möjligt passera olika portar från A till F. Man får sedan straffpoäng för tiden man varit i hindret. Straffpoäng kan också ges för andra orsaker såsom t.ex. tappande av pisk, groom eller felkörning. Det sista momentet i körning är precision. Då kör man en bestämd väg genom konhinder med bollar på. Avståndet mellan koner kan vara från 20 cm till 30 cm och straff ges för rivning av boll. Det ekipage som får lägst straffpoäng efter dessa tre moment är segrare. I TR V finns reglementet för körning som uppdateras av SRF. Det går att ladda ner från hemsidan www3.ridsport.se/.

Sportkörning 2017

Linnea Kristiansen med ny häst Barracuda som förväntas bli den nya stjärnan i stallet.

Sportkörning den 7-9 juli 2017 på Vaggeryds travbana.

Vi hade som vanligt ett jättestort startfält med 60 kuskar från Lätt B: B till Msv. Vädret var också på vår sida med grillkvällar både fredag och lördag. En liten regnskur på lördag morgon gjorde alla banor dammfria, men dock något tunga. All teknik fungerade väl så resultat kunde ses live nästan direkt efter att kuskar kört klart. Vårt fantastiska speakerteam Albin och Emil Bolin gjorde maraton till en riktigt spännande show som aldrig tystande. Vill du veta resultat så gå in på horsedriving.nu  

Nu laddar vi för tävling nästa år igen förstås. Under hela säsongen finns det möjligheter att träna på travbanan. Du behöver bara lösa medlemsskap i JLK. Aktiviter står på Travets kalender och facebook.

Emil och Albin Bolin, vårt fantastiska speakerteam spanar in kuskarna under maraton.

Tonnie Cazemier från Holland kör Stjärnsunds Svala och Stjärnsunds Melrose till seger i lätt klass A

Arrangemang i Tävlingskommittén år 2016

Vi arrangerade en enklare tävling för lätt klass kuskar och medelsvår den 22-24 juli på Vaggeryds travbana. Det blev ändå över 40 kuskar från halva Sverige som kom till start på årets varmaste tävling. Det var ovanligt många debutanter som också fick lite extra hjälp av oss arrangörer. Detta uppskattades mycket och vi har fått mycket beröm på sociala medier.

Det genomfördes också en körtävling i svår klass i maj med då stod Oskarshamns Ridklubb som huvudansvarig. De fick tillgång till allt vårt material men fixade alla funktionärer själva. Kändes bra att vi kan vara fler som utnyttjar vår fina anläggning på Vaggeryds travbana.

Tävlingskommittén med Christel Johansson som chaufför ordnade en resa i samarbete med Östergötlands Brukshästklubb till Swedish International Show den 26 november med 50 deltagare. Det var ett mycket späckat schema med Show, hoppning och olika rasuppvisninga

Nordiska Mästerskap i Sportkörning på Vaggeryds travbana 2015

Den 16-19 juli var det dags igen för en stor körtävling i Vaggeryd. Vi hade förberett oss under nästan ett helt år i vår hårt jobbande tävlingskommitté. Man kan tycka att vi borde ha stor rutin, men denna gång var det en FEI tävling med en del helt nya regler och andra krav. Det var länge mycket osäkert hur många som verkligen skulle komma, men till slut fick vi ett startfält med ca 80 kuskar. Vi var särskilt glada över parklassen stor häst med hela 14 startande. Det var också rekordmånga startande i enbetsklassen med 25 anmälda. Vi hade 118 deltagande hästar vilket betydde i stort sett helt fullt i alla stallar.

Alla kuskar skulle också ha elplats med toaletter och dusch. Med hjälp av kommunen kunde vi ordna camping utanför området där alla norrmän och danskar bodde. Inne på området bodde finnar och svenskar.

Tävlingarna inleddes med pampig invigning onsdag kväll. Alla deltagare tågade in med flaggor och varje land hade en islandshäst med standar framför sig. Mycket pampigt. Deltagarna minglade sedan en stund på inneplan innan det var dags för lottning. Startordning lottades med en specialgjord bricka i plåt med NM-logga som alla deltagare fick behålla.

Dressyr kördes under torsdag och fredag. Domare kom från Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och Sverige.

Kuskmiddag ordnades också via catering från Sevdabo hjort i det stora tältet för 280 personer. All luncher sköttes också av catering. Vi hade själva servering under hela tävlingen och hamburgare under maratondagen. Tävlingarna flöt på bra utan tidsförseningar och givetvis vackert väder! Vi hade dock en allvarlig olycka vid hästbesiktningen. En kusk blev sparkad i bröstet av sin egen häst och fick motvilligt avbryta tävlingen. Han blev som tur var ändå återställd efter några veckors konvalescens.

Maraton kördes på lördagen. Efter ca 7-8 km på fina skogsvägar var det dags för att passera sju hinder så snabbt som möjligt. Vi hade mycket idéer om hur vi skulle gör hinder extra publiktilldragande. I vårt rondellhinder hade Robert och Björn Johansson gjort mycket uppmärksammade hästskorskulpturer. Emelie Lindborg målade vårt vattenhinder och hade inspirerats av fiskar och måsar. På inneplan gjorde vi ett ganska påkostat hinder med halmbalar och en jättelik halmhäst. Den fick stor spridning på nätet och blev lite symbol för vår tävling. Den blev sedan omgjord till fjordhäst på nästa tävling för fjordhästar.

Sista dagen var det precision nere på gräsplan. Ulrika och Jessica som var prisansvariga hade ett hårt jobb att dela ut alla priser, medaljer och rosetter. Vi hade mycket fina priser som t.ex. parseler från Ädelssons, cyklar, akutväskor, smycken, kläder, presentkort m.m.

Under maratondagen tog vi också inträde som sköttes av Brukskommittén. Tack vare sponsorer och mycket publik lyckades vi få ett bra resultat på vår tävling. Men utan alla frivilliga funktionärer hade det varit omöjligt att genomföra en sådan här tävling. Vill därför rikta ett Stort TACK till alla som hjälpte till med så stor entusiasm.

Tävlingsledare Gunilla Granberg

SRF ,Svenska Ridsportförbundet är ansvarig för sex olika discipliner inom hästsporten. Det är hoppning, dressyr, fälttävlan, körning, distans och voltige. Körsporten kallas ibland för klassisk körning då den innehåller dressyr där hästen bl.a. ska gå i samlade gångarter i skritt och trav och att man enbart använder vagnar, giggar eller sulky efter hästen/hästarna.. 

Vill du veta mera så kontakta grenledare inom körning i Småland: Mikaela Rautio mobil 073-8338089

Körtävling i Vaggeryd 2009
På Vaggeryds travbana arrangerades Sveriges största körtävling den 7-9/8 2009 av Jönköpings Läns Kusksällskap.
Det var 73 kuskar anmälda och 71 kom till start. 
För att få logistiken att gå ihop startade 20 kuskar redan på fredagen med dressyr. 
Kuskar tävlade i olika klasser från Lokal till medelsvår ELIT. Alla kategorier fanns med men övervägande var enbetsekipagen. 
Flera världsmästare testade nya hästar här bl.a Marie Karhle och Ann-Christine Arvidsson från Skåne.
Under lördagen var hela inneovalen fylld med kuskar som antingen körde framkörning, dressyr eller precision. En mycket vacker syn i det strålande vädret. 
Maratondagen blev en spännande och fartfylld tillställning. All tidsrapportering på sträckor fungerade perfekt med hjälp av VSOK:s orienteringssystem. Publiken kunde smidigt se kuskarna i alla hinder, som hade gjorts i ordning bakom stallområdet. 
Tävlingen var förskonat från allvarligare olyckor, även om ett ekipage välte då vagnaxeln gick av. Säkerheten behöver byggas ut på hinderområdet annars har hela anläggningen en mycket hög kvalitet.
Distriksmästare i Småland blev Jesper Carlberg från Högsby hästsportklubb.

Alla tävlings resultat 2013 Klicka här

JLK

Tävlingssektionen

Tävlingssektionens ledamöter

Gunilla Granberg

(sammankallande) 

renstorp10@telia.com

 

Pia Fungby

Per Axelsson

Helena Johansson

Ann-Charlotte Svensson

SVENSKT MÄSTERSKAP 2019

På Vaggeryds travbana genomfördes Sveriges största sportkörningstävling någonsin med 103 anmälda kuskar varav 98 kom till start! Dessa var fördelade på 19 klasser, varav 8 hade SM-status.

Vem vågar ge sig in i en sådan utmaning? Jo, JLK och ett gäng från Vissmålens RK. Vi hade under hösten startat upp ett samarbete för att genomföra några mindre tävlingar i Vaggeryd 2019. Men i november kom en förfrågan om vi ville arrangera SM i sportkörning. Vi hade ju genomfört två stora tävlingar SM 2012 och NM 2015 och visste vilket arbete det är. Vi tackade ja och bildade en SM-kommitté där ansvarsområden fördelades. Pia Fungby var tävlingsledare och Martina Hennich blev biträdande från Vissmålen. Arbetet indelades sedan i ansvarsområden maraton, dressyr, precision, camping, mat, sponsorer, priser, sekretariat, fixargrupp, ekonomi och funktionärer. Alla dessa bitar är beroende av varandra och måste planeras noga.

Många frågar Hur orkar ni? Varför gör ni detta? Jo jag tror just detta att vara en del av detta jätteprojekt och se det växa fram och se resultatet är en del av drivkraften, åtminstone för mig. Det är också roligt att kunna vara med och utveckla sportkörningen, som länge varit en sport med få utövare till att ta allt mera plats inom hästsporten och i media.

Förutsättningarna för att genomföra sportkörningstävlingar är optimala just på Vaggeryds travbana. Vi har tillgång till en grusbana och en gräsbana vilket gör att dressyr och precision kan köras på dubbla banor. Travbanan gränsar också till en ridklubb där extra framkörningsbanor kan erbjudas. Till maraton har vi möjligheter att förlägga sträckor på mjuka skogsvägar på det så kallade Elmia Skog-området. Utöver detta har vi också tillgång till 118 fasta boxar med 11 spolspiltor. Detta gör att Vaggeryds travbana är en perfekt tävlingsplats för sportkörning.

Men det allra viktigaste är alla ideellt arbetande funktionärer. Under hela SM-tävling var det ca 80 unga och gamla som ställde upp.  Utan deras medverkan blir det inga tävlingar. Ett jättestort TACK till dem! 

Vi vill också rikta ett stort TACK till våra sponsorer FOLKSAM, Ridsportförbundet och Vaggeryds Kommun som gjorde det ekonomiskt möjligt att arrangera tävlingen. Utöver dessa hade vi också flera sponsorer som skänkte priser, vattenflaskor m.m.

 

Gunilla Granberg

10 års verksamhet på Vaggeryds travbana

En sammanfattning av 10 års verksamhet i sportkörning på Vaggeryds travbana.

Vi kan nu summera en tioårig tävlingverksamhet på Vaggeryds travbana. Första riktiga tävlingen var 2008 och inte så många startande, men då fick kuskarna upp ögonen för vilken fantastisk tävlingsplats travbanan var. Året därpå var det rekord med 73 startande i Sverige. Vi hjälpte också till med SM och NM för fjordhästar detta år på travbanan. Året därpå blev det ännu mera startande med ca 80 anmälda. Vi fick bygga två dressyrplaner och trixa mycket för att kunna genomföra allt. Det var också ganska tungarbetat i sekretariat då systemet med TDB ännu inte gällde körningen. Men vi gav inte upp i vår lilla kommitté. Från 2011 var systemet med TDB klart och det förenklade arbetet betydligt. Nu var kuskarna tvungna att anmäla i tid och ha licenser i ordning.  Anmälningsavgifter går via ridsportförbundet och administrationen är utan kostnad för klubbarna.

Året därpå fick vi förfrågan om att anordna SM 2012. Det var omfattande förberedelser men vi lyckades genomföra ett mycket uppskattat SM med över 80 startande. Nu var vår tävlingsplats väl inarbetad. Nu hade vi också fått igång träningar och hade även enklare tävlingar för att få fram nya kuskar. Den stora utmaningen kom 2015 med NM i sportkörning. Då blev det FEI status på tävlingen, vilket ställde högre krav på oss som arrangörer. Det var väldigt spännande att få kuskar från hela Norden och startfältet blev rekordstort. Till denna tävling tog vi hjälp av fler utomstående från andra klubbar vilket underlättade. Vi har sedan lyckats fortsätta med stora körtävlingar, då vi har färdiga hinder och ett omfattande hindermaterial, vilket gjort tävlingsarrangemangen möjliga trots att vi varit så få i kommittén.

Men det har varit hög arbetsbelastning på vår kommitté och vi har länge sökt mer folk som kan jobba ideellt. Nu under 2018 hade vi många funktionärer från Vissmålens ridklubb på vår körtävling den 6-8 juli. Det har också kommit flera nya kuskar från andra ridklubbar runt om Jönköping vilket är lovande inför framtiden. Under hösten har vi påbörjat ett mer strukturerat samarbete med Vissmålens ridklubb som lovar gott inför framtiden. En ekonomisk investering under våren med inköp av en barack på hjul för allt sekretariatsmaterial, underlättar också mycket på tävling.

Vi kan nu summera ett mycket framgångsrikt decennium för sportkörning på Vaggeryds travbana och ser fram emot 2019.

Gunilla Granberg

SM i sportkörning

NU ÄR DET DAGS IGEN! Vi anordnar SM i sportkörning 2019 på Vaggeryds travbana den 25-28 juli.

Vi har valt att samarbeta med Vissmålens Ridklubb för att bredda sporten och få fler engagerade.

Tävlingarna förväntas bli rekordstor då vi har utöver SM-klasser också klasser från Lätt B, Lätt A och MSV.

För att kunna genomföra dessa arrangemang har vi fått stort stöd från FOLKSAM, Ridsportförbundet och Vaggeryds kommun. Det kommer också många andra sponsorer under våren. 

Följ oss på facebook:  SM i sportkörning 2019 och instagram: smsportkorning2019

Vill du vara funktionär så skriv in dig i funktionärssidan. Se Facebook

Årets tävling i stekande sol

En av årets största sportkörningstävlingar genomfördes med stor framgång i stekande sol. Närmare 60 ekipage genomförde dressyr, maraton och precision under tre dagar. Det var en svettig tillställning för alla inblandade, men allt fungerade mycket väl.

Vill du se fina bilder gå till vår Facebooksida Sportkörning i Vaggeryd. Vill du se resultat gå till www.horsedriving.nu

Vill du träna med oss på vår anläggning i Vaggeryd? Du behöver bara vara medlem i vår klubb för att få tillgång till banan. Det är oftast öppen men inte när det pågår travtävlingar. Kolla alltid först i travbanans kalender. Kontakta någon i tävlingssektionen om du inte varit där tidigare.

Sportkörning 6-8 juli 2018

Årets tävling körs ännu en gång på Vaggeryds travbana. Dressyr på fredag från kl.8.00-17.00

Maraton lördag kl.10.00 och Precision söndag. Det är fritt inträde men parkering utanför stallområdet. Det finns enklare servering och hamburgare på lördagen i hinderområdet.

Tävlingssektionen består av:

Gunilla Granberg (sammankallande, webbansvarig)
Månsarp
0736-741728

 renstorp10@telia.com

Övriga ledamoter: Jonas Englund, Louise Strömberg , Pia Fungby, Robert Johansson, Björn Lundberg, Helena Johansson


Hur körning fungerar.
I körsporten ingår tre olika moment. Det är dressyr där ekipagen bedöms av utbildade domare och man kör ett bestämt program beroende på svårighet på tävlingen. Dressyrpoängen omvandlas sedan till straffpoäng. Det andra delmomentet är maraton. Beroende på svårighet avverkas en till tre sträckor på väg. I sista sträcken ingår 4-8 hinder. I ett hinderområde ska man så snabbt som möjligt passera olika portar från A till F. Man får sedan straffpoäng för tiden man varit i hindret. Straffpoäng kan också ges för andra orsaker såsom t.ex. tappande av pisk, groom eller felkörning. Det sista momentet i körning är precision. Då kör man en bestämd väg genom konhinder med bollar på. Avståndet mellan koner kan vara från 20 cm till 30 cm och straff ges för rivning av boll. Det ekipage som får lägst straffpoäng efter dessa tre moment är segrare. I TR V finns reglementet för körning som uppdateras av SRF. Det går att ladda ner från hemsidan www3.ridsport.se/.

Sportkörning 2017

Linnea Kristiansen med ny häst Barracuda som förväntas bli den nya stjärnan i stallet.

Sportkörning den 7-9 juli 2017 på Vaggeryds travbana.

Vi hade som vanligt ett jättestort startfält med 60 kuskar från Lätt B: B till Msv. Vädret var också på vår sida med grillkvällar både fredag och lördag. En liten regnskur på lördag morgon gjorde alla banor dammfria, men dock något tunga. All teknik fungerade väl så resultat kunde ses live nästan direkt efter att kuskar kört klart. Vårt fantastiska speakerteam Albin och Emil Bolin gjorde maraton till en riktigt spännande show som aldrig tystande. Vill du veta resultat så gå in på horsedriving.nu  

Nu laddar vi för tävling nästa år igen förstås. Under hela säsongen finns det möjligheter att träna på travbanan. Du behöver bara lösa medlemsskap i JLK. Aktiviter står på Travets kalender och facebook.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Emil och Albin Bolin, vårt fantastiska speakerteam spanar in kuskarna under maraton.

Tonnie Cazemier från Holland kör Stjärnsunds Svala och Stjärnsunds Melrose till seger i lätt klass A

Arrangemang i Tävlingskommittén år 2016

Vi arrangerade en enklare tävling för lätt klass kuskar och medelsvår den 22-24 juli på Vaggeryds travbana. Det blev ändå över 40 kuskar från halva Sverige som kom till start på årets varmaste tävling. Det var ovanligt många debutanter som också fick lite extra hjälp av oss arrangörer. Detta uppskattades mycket och vi har fått mycket beröm på sociala medier.

Det genomfördes också en körtävling i svår klass i maj med då stod Oskarshamns Ridklubb som huvudansvarig. De fick tillgång till allt vårt material men fixade alla funktionärer själva. Kändes bra att vi kan vara fler som utnyttjar vår fina anläggning på Vaggeryds travbana.

Tävlingskommittén med Christel Johansson som chaufför ordnade en resa i samarbete med Östergötlands Brukshästklubb till Swedish International Show den 26 november med 50 deltagare. Det var ett mycket späckat schema med Show, hoppning och olika rasuppvisninga

Nordiska Mästerskap i Sportkörning på Vaggeryds travbana 2015

Den 16-19 juli var det dags igen för en stor körtävling i Vaggeryd. Vi hade förberett oss under nästan ett helt år i vår hårt jobbande tävlingskommitté. Man kan tycka att vi borde ha stor rutin, men denna gång var det en FEI tävling med en del helt nya regler och andra krav. Det var länge mycket osäkert hur många som verkligen skulle komma, men till slut fick vi ett startfält med ca 80 kuskar. Vi var särskilt glada över parklassen stor häst med hela 14 startande. Det var också rekordmånga startande i enbetsklassen med 25 anmälda. Vi hade 118 deltagande hästar vilket betydde i stort sett helt fullt i alla stallar.

Alla kuskar skulle också ha elplats med toaletter och dusch. Med hjälp av kommunen kunde vi ordna camping utanför området där alla norrmän och danskar bodde. Inne på området bodde finnar och svenskar.

Tävlingarna inleddes med pampig invigning onsdag kväll. Alla deltagare tågade in med flaggor och varje land hade en islandshäst med standar framför sig. Mycket pampigt. Deltagarna minglade sedan en stund på inneplan innan det var dags för lottning. Startordning lottades med en specialgjord bricka i plåt med NM-logga som alla deltagare fick behålla.

Dressyr kördes under torsdag och fredag. Domare kom från Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och Sverige.

Kuskmiddag ordnades också via catering från Sevdabo hjort i det stora tältet för 280 personer. All luncher sköttes också av catering. Vi hade själva servering under hela tävlingen och hamburgare under maratondagen. Tävlingarna flöt på bra utan tidsförseningar och givetvis vackert väder! Vi hade dock en allvarlig olycka vid hästbesiktningen. En kusk blev sparkad i bröstet av sin egen häst och fick motvilligt avbryta tävlingen. Han blev som tur var ändå återställd efter några veckors konvalescens.

Maraton kördes på lördagen. Efter ca 7-8 km på fina skogsvägar var det dags för att passera sju hinder så snabbt som möjligt. Vi hade mycket idéer om hur vi skulle gör hinder extra publiktilldragande. I vårt rondellhinder hade Robert och Björn Johansson gjort mycket uppmärksammade hästskorskulpturer. Emelie Lindborg målade vårt vattenhinder och hade inspirerats av fiskar och måsar. På inneplan gjorde vi ett ganska påkostat hinder med halmbalar och en jättelik halmhäst. Den fick stor spridning på nätet och blev lite symbol för vår tävling. Den blev sedan omgjord till fjordhäst på nästa tävling för fjordhästar.

Sista dagen var det precision nere på gräsplan. Ulrika och Jessica som var prisansvariga hade ett hårt jobb att dela ut alla priser, medaljer och rosetter. Vi hade mycket fina priser som t.ex. parseler från Ädelssons, cyklar, akutväskor, smycken, kläder, presentkort m.m.

Under maratondagen tog vi också inträde som sköttes av Brukskommittén. Tack vare sponsorer och mycket publik lyckades vi få ett bra resultat på vår tävling. Men utan alla frivilliga funktionärer hade det varit omöjligt att genomföra en sådan här tävling. Vill därför rikta ett Stort TACK till alla som hjälpte till med så stor entusiasm.

Tävlingsledare Gunilla Granberg

SRF ,Svenska Ridsportförbundet är ansvarig för sex olika discipliner inom hästsporten. Det är hoppning, dressyr, fälttävlan, körning, distans och voltige. Körsporten kallas ibland för klassisk körning då den innehåller dressyr där hästen bl.a. ska gå i samlade gångarter i skritt och trav och att man enbart använder vagnar, giggar eller sulky efter hästen/hästarna.. 

Vill du veta mera så kontakta grenledare inom körning i Småland: Mikaela Rautio mobil 073-8338089

Körtävling i Vaggeryd 2009
På Vaggeryds travbana arrangerades Sveriges största körtävling den 7-9/8 2009 av Jönköpings Läns Kusksällskap.
Det var 73 kuskar anmälda och 71 kom till start. 
För att få logistiken att gå ihop startade 20 kuskar redan på fredagen med dressyr. 
Kuskar tävlade i olika klasser från Lokal till medelsvår ELIT. Alla kategorier fanns med men övervägande var enbetsekipagen. 
Flera världsmästare testade nya hästar här bl.a Marie Karhle och Ann-Christine Arvidsson från Skåne.
Under lördagen var hela inneovalen fylld med kuskar som antingen körde framkörning, dressyr eller precision. En mycket vacker syn i det strålande vädret. 
Maratondagen blev en spännande och fartfylld tillställning. All tidsrapportering på sträckor fungerade perfekt med hjälp av VSOK:s orienteringssystem. Publiken kunde smidigt se kuskarna i alla hinder, som hade gjorts i ordning bakom stallområdet. 
Tävlingen var förskonat från allvarligare olyckor, även om ett ekipage välte då vagnaxeln gick av. Säkerheten behöver byggas ut på hinderområdet annars har hela anläggningen en mycket hög kvalitet.
Distriksmästare i Småland blev Jesper Carlberg från Högsby hästsportklubb.

Alla tävlings resultat 2013 Klicka här

Senaste kommentarer

16.07 | 11:28

Hur dags börjar precisionskörningen i morgon söndag?

07.06 | 20:34

Funderar ni på att utöka antalet platser till tävlingen i Vaggeryd i juli då t...

24.03 | 18:18

Hej Göran, Om man inte förnyar sitt medlemskap aktivt varje år, så ä...

18.03 | 20:56

Hur länge håller det på i morgon i öreryd?